Plan gratis audit

Vul de onderstaande gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Wat is een bounce rate?

    Bij het ontwerpen van je website is het essentieel om ervoor te zorgen dat je verkeer zo lang op de pagina blijft als nodig is. Hoe lang een gebruiker op je website moet blijven kan verschillen per type website. Een e-commerce partij wil dat haar klanten zo snel mogelijk richting een aankoop bewegen, terwijl een blogpagina wil dat haar lezers genoeg de tijd nemen om haar content op te kunnen nemen. Wat voor ieder geval absoluut funest zou zijn, is wanneer de webgebruikers zonder enige actie te ondernemen direct wegklikken van de landingspagina. Wat je absoluut niet wil, is dat je websitebezoekers resulteren in een bounce.

    Om het bouncepercentage (of bounce rate) te omschrijven, moeten we eerst kijken naar wat een bounce precies inhoudt. In essentie betekent een bounce een bezoek aan een website, waar zonder actie te ondernemen direct weg wordt geklikt. Iemand klikt op een link om een pagina te bezoeken en besluit vervolgens om meteen weg te klikken, zonder door te scrollen of door te klikken. Deze sessie wordt daarmee als nutteloos beschouwd, aangezien er geen waarde uit het websitebezoek is gehaald. 

    Een bounce is dus een sessie die zonder een relevante wordt afgesloten. Hiermee kunnen we direct kijken naar hoe je het bouncepercentage berekent. De definitie van de bounce rate is het percentage aan sessies wat resulteerde in een bounce, gedeeld door het totale aantal sessies, zoals beschreven in onderstaande visual. 

    De meest gebruikte, exacte definitie voor een bounce is de definitie van Google zelf, voor Google Analytics 4. Hier definiëren ze een bounce als een sessie:

    1. Niet langer duurde dan 10 seconden
    2. Niet resulteerde in minstens één conversie
    3. Niet meer dan twee bezochte pagina’s bevatte

    Wil je meer weten over bouncepercentages en hoe je deze kan minimaliseren? Stuur ons een mail en we helpen je graag verder!