Laten we het vooral niet te complex maken. Wij helpen met twee dingen: verkeer en conversies. Waardoor jij groeit in omzet, leads en naamsbekendheid.
Bekijk alle dienstenVul de onderstaande gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Home / Wat Doet Gemeente Utrecht Aan Duurzaamheid?
De Gemeente Utrecht is actief bezig met duurzaamheid op meerdere vlakken. Op dit moment staan de ontwikkeling van duurzaam vervoer, een verlaging in fossiele energiebronnen en de creatie van een gezonde leefomgeving centraal. Utrecht wil de klimaatdoelen namelijk zo snel mogelijk halen.
Het energieverbruik van Utrecht is op dit moment grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen. De gemeente hoopt echter snel te kunnen stoppen met het gebruik van aardgas, want uiteindelijk wil Utrecht namelijk klimaatneutraal worden. Dit kan niet van de één op de andere dag, dus bouwt de gemeente langzaam af met fossiele brandstoffen door duurzamere opties in te zetten. Denk aan zonnepanelen, biomassacentrales en aardwarmte. De laatste twee opties onderzoekt en bestudeert de Gemeente nog op hun haalbaar- en veiligheid. Samen met energieleverancier Eneco bekijkt de Gemeente Utrecht ook opties voor een duurzame stadsverwarming.
Om bewoners aan te moedigen tot duurzaam ondernemen vanuit huis, stelt de Gemeente Utrecht verschillende subsidies beschikbaar. Zo kunnen bewoners bijvoorbeeld subsidie ontvangen voor een zonneboiler.Een subsidie voor zonnepanelen voor individuele bewoners is er niet. Desalniettemin, wanneer meerdere bewoners samenwerken en in gesprek gaan met elkaar is het wel mogelijk een gesubsidieerde zonne-energie installatie te laten plaatsen. Ook kunnen bewoners van de gemeente Utrecht subsidie ontvangen wanneer een duurzame energiespecialist langskomt en advies en voorlichting geeft over de beste opties voor de verduurzaming van de woning. Daarnaast geeft de gemeente subsidie voor de aanleg van een groen dak. Voor een uitgebreid overzicht van duurzaamheidssubsidies voor ondernemers in de Gemeente Utrecht, lees hier verder.
Duurzame ondernemers hebben ook recht op verschillende subsidies om de verduurzaming van hun bedrijf nog aantrekkelijker te maken. Hier hebben we een uitgebreid artikel over geschreven, lees hier meer over deze zakelijke subsidies binnen en buiten de Gemeente Utrecht.
Ook werkt de Gemeente Utrecht actief mee aan de Global Goals, een fenomeen opgezet door 193 lidstaten uit de Verenigde Naties. In totaal bestaat het actieschrift uit zeventien doelen die in 2030 gerealiseerd moeten zijn. Om dit te behalen is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich bewust zijn van deze doelen en zich ervoor inzetten. Daarom stimuleert de Gemeente Utrecht duurzame ondernemers die in lijn staan met de Global Goals op verschillende manieren. Lees er hier meer over.
Om de CO2 te verlagen en van de gemeente Utrecht een duurzame gemeente te maken, moeten alle bussen zo snel mogelijk elektrisch worden. Ook worden bewoners aangemoedigd elektrische auto’s aan te schaffen. Door middel van verschillende campagnes en de plaatsing van genoeg oplaadpunten hoopt Utrecht bewoners om te krijgen voor een zuinigere vervoerskeuze. Natuurlijk is het ook van groot belang dat men de auto niet onnodig pakt, en daarom werkt Utrecht aan brede en fijne fiets- en looppaden door de hele stad. In 2015 is er een uitgebreid rapport vastgesteld met meerdere Utrechters, waarin alle duurzame doelen m.b.t. duurzame energie worden behandeld.
Utrecht streeft naar de realisatie van een geheel circulaire economie in 2050 zodat er een definitief komt aan de huidige lineaire economie. Dit houdt in dat restafval niet meer zal bestaan maar juist een beginpunt voor de productie van energie en andere dingen vormt. Dit gaat dus nog een stap verder dan recycling, waarbij je toch vaak afval overhoudt. In een circulaire economie wordt alles hergebruikt. Zo kan men met de resten van afgebroken huizen weer nieuwe gebouwen realiseren. Om dit allemaal mogelijk te maken is het echter wel heel belangrijk dat bedrijven duurzame en natuurlijke producten op de markt brengen om de stap nar een circulaire economie te verkleinen. Daarom wil Utrecht bedrijven die hieraan werken graag stimuleren.
Het verbeteren van duurzaamheid is hoe dan ook belangrijk. De Gemeente Utrecht en duurzaamheid gaan sinds een paar jaar daarom hand in hand samen. Utrecht is natuurlijk één stad van de vele steden in Nederland, en Nederland Een van de vele landen op de wereld. Wel zijn de gezette doelen in Utrecht cruciaal. Utrecht inspireert anderen namelijk ook tot duurzaam ondernemen. Wanneer iedereen zich hiervoor inzet bereiken we uiteindelijk een groene en eerlijke toekomst. Zowel bewoners als bedrijven zijn van groot belang in de verduurzaming van de stad. Lees je dus goed in over de verschillende duurzaamheidssubsidies en bekijk welke duurzame opties goed passen bij jouw onderneming en woning. Denk ook na over jouw levensstijl en bedenk hoe deze verduurzaamt kan worden om de CO2 uitstoot zo te verminderen!