Laten we het vooral niet te complex maken. Wij helpen met twee dingen: verkeer en conversies. Waardoor jij groeit in omzet, leads en naamsbekendheid.
Bekijk alle dienstenVul de onderstaande gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Home / Zo integreer je effectieve call-to-actions in je content
Call-to-actions (CTA’s) bestaan vaak uit slechts een paar woorden onderaan een artikel of marketinguiting. Omdat ze vaak kort zijn, wordt…
Call-to-actions (CTA’s) bestaan vaak uit slechts een paar woorden onderaan een artikel of marketinguiting. Omdat ze vaak kort zijn, wordt er niet altijd veel aandacht aan besteed, toch zijn deze paar woorden vaak de belangrijkste woorden op de pagina. Ze zorgen ervoor dat de lezer overgaat tot een bepaalde actie, zoals het invullen van een contactformulier of het voltooien van een aankoop. Door CTA’s op de juiste manier in te zetten, kun je niet alleen meer brand engagement genereren, maar ook conversies verhogen. In dit artikel kijken we daarom hoe je effectieve call-to-actions in je content kunt integreren.
Er zijn verschillende aspecten die de effectiviteit van CTA-buttons binnen webdesign beïnvloeden. De belangrijkste aspecten zijn te vinden in de stappen die een gebruiker doorloopt wanneer hij in aanraking komt met een call to action. Dit proces verloopt als volgt:
Voordat een CTA een gebruiker aan kan zetten tot een actie, moet de gebruiker de call-to-action opmerken. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het trekken van aandacht van de gebruiker, zoals het ontwerp van de CTA, de gebruikte formulering en de plaatsing van de boodschap.
De gebruiker aanmoedigen om actie te ondernemen, kan pas wanneer het voor de gebruiker duidelijk is dat er een actie mogelijk is. Hierbij spelen twee kwesties een rol: de aanwijzingen in het ontwerp die laten zien dat een actie mogelijk is, en een hoge bruikbaarheid van het systeem, die ervoor zorgt dat de gebruiker eenvoudig een handeling kan verrichten. Door deze twee aspecten samen te brengen in het technische ontwerp kan de gebruiker intuïtief door een ontwerp navigeren en makkelijker keuzes maken.
Een toegenomen navigatiesnelheid online heeft ertoe geleid dat gebruikers zich niet altijd bewust zijn van de acties die ze uitvoeren. Een goed ontwerp zorgt ervoor dat gebruikers nadenken over hun keuzes en zich niet laten verleiden door valse beloftes. De gebruiker kijkt hierdoor met een positief gevoel terug op de verrichte handeling.
Dag in, dag uit worden consumenten online en offline overspoeld met talloze informatiestromen. Het verwerken van deze grote hoeveelheden informatie kan leiden tot cognitieve overbelasting. Dit treedt op wanneer de informatie die iemand tot zich neemt de hoeveelheid informatie die hij kan opnemen overstijgt, waardoor het moeilijk wordt om informatie te verwerken of beslissingen te maken. Om dit te voorkomen, zijn gebruikers selectief geworden met de informatie die ze toelaten. Bij het gebruiken van websites en apps lezen gebruikers niet meer alles wat ze zien, maar scannen ze eerst een pagina om erachter te komen of deze relevant is. Scanbaarheid is dus een van de essentiële factoren voor websites geworden. Om erachter te komen of je website scanbaar is, kun je jezelf de volgende twee vragen stellen:
Duidelijke CTA’s dragen bij aan een hogere scanbaarheid van je website door gebruikers snel naar de juiste acties te leiden. Onderzoek van de Nielsen Norman Group laat zien dat gebruikers websites scannen volgens bepaalde patronen. Door op deze punten de belangrijkste content, zoals CTA’s, te tonen, vergroot je de kans op waardevolle interactie met je website content. Plaats CTA-buttons bijvoorbeeld langs punten op het Z-patroon of F-patroon.
Het Z-patroon wordt veel gebruikt bij het scannen van landingspagina’s of websites zonder veel tekst, waardoor alle informatie beschikbaar is zonder te scrollen. Gebruikers beginnen met scannen van de bovenkant in de linkerhoek, bewegen dan naar de tegenovergestelde hoek en eindigen met een horizontale lijn onderaan de pagina.
Het F-patroon wordt veel gebruikt bij websites met veel tekstuele content. Gebruikers scannen eerst de horizontale lijn bovenaan, bewegen een stukje naar beneden en lezen weer verder in een horizontale lijn. Vervolgens zoeken ze langs een verticale lijn naar beneden naar trefwoorden. Deze patronen behoren tot de meest gebruikte scan patronen onder gebruikers. Door de belangrijkste informatie, zoals koppen en CTA’s, hier te plaatsen, weten gebruikers direct welke actie ze op een pagina kunnen nemen.
Zodra gebruikers zich bewust zijn van de mogelijkheid om een actie te ondernemen, is het zaak om de handeling zo makkelijk mogelijk te maken. Dit houdt in dat de hoeveelheid onnodige handelingen wordt verminderd en er wordt onderzocht welke frictie men tegenkomt. Wil je bijvoorbeeld dat gebruikers zich inschrijven voor je nieuwsbrief? Vraag ze dan bijvoorbeeld alleen om hun e-mailadres, en laat zaken als naam, bedrijf, adres en woonplaats achterwege. Hoewel deze demografische informatie waardevol is voor je onderneming, zorgt het ook voor een lagere click-through-rate.
Zorg ook voor een design dat uitnodigt tot handelen en laat je tone of voice ook leidend zijn in de tekst op je CTA-buttons. Een studie van de Edith Cowan University en Umeå University naar nieuwsbriefinschrijvingen vergelijkt de effectiviteit van CTA’s op basis van twee dimensies: een hoge versus een lage mate van gebruikersbetrokkenheid, en een informatieve versus aantrekkelijke insteek van de begeleidende tekst. Uit het onderzoek komen enkele factoren naar voren die een belangrijke rol spelen in de keuze die zorgt voor de hoogste conversie: intuïtief en wrijvingsloos, hoge uitlegbaarheid en eerlijk, esthetisch, aantrekkelijk en aandachttrekkend. Maak de ervaring van de gebruiker dus zo gepolijst mogelijk.
Niets is zo vervelend als het ontvangen van dagelijkse stromen spam-mail wanneer je je ooit voor een maandelijkse nieuwsbrief hebt ingeschreven. Marketing draait om verleiding, maar loopt uit in een valse belofte als je niet biedt wat je hebt beloofd. Door de gebruikersbetrokkenheid naar voren te verplaatsen en de gebruiker direct te laten zien wat hij moet invullen om een actie te voltooien én wat de uitkomst is van de actie, is de call-to-action transparanter en zorgt hij voor een hogere click-through-rate. Gebruikers zijn van tevoren op de hoogte van de actie die ze nemen en de bijbehorende resultaten, en kijken dankzij deze transparantie positiever terug op de verrichte handeling.
Om er zeker van te weten dat je het beste ontwerp hebt gekozen voor je CTA-buttons, moet je het testen. Met behulp van A/B-testen kun je twee versies van landingspagina, contactformulier of button vergelijken om te zien welke het beste presteert. Dankzij deze aanpak kun je ook de impact van kleine verschillen testen. Maak meerdere versies waarbij je verschillen aanbrengt in de grootte van de knop, het kleurgebruik, de tekst of de plaatsing van de knop op de pagina. Door de factoren één voor één te testen, krijg je de nauwkeurigste resultaten. Vervolgens kun je onderscheiden welke combinatie van aspecten zorgt voor de beste prestaties. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar het aantal reacties, kliks of sales.
Wil je ook betere resultaten behalen door effectieve call-to-actions in je content te integreren? Onze copywriters zetten hun creatieve pennenstreken in om jouw content tot leven te brengen. Met het niet lullen, maar poetsen-pakket leveren we een afgesproken aantal pagina’s op én garanderen we een minimale organische groei. Liever aan de slag met advertising? Dan zorgen we met behulp van A/B-testing voor een optimale inrichting van je webpagina’s.
Klaar om te groeien? Begin nu.